Wat is het doel van Rotterdamduurzaam?

Rotterdamduurzaam wil de ruwweg 650.000 inwoners uit de regio informeren over duurzame alternatieven voor hun aankopen. Hopelijk bevalt het aanbod zo dat er meer gebruik van gemaakt gaat worden. Wij hebben verder geen mening over wat iemand moet doen, gewoon informeren over leuke mogelijkheden is het doel. Niks ingewikkelds dus.

Wat is duurzaam dan?

Op de vraag wie is duurzaam en wie niet, weten wij niet goed het antwoord. Duurzaamheid is een breed begrip. Weet jij het? We willen ergens beginnen en denken dat we het meeste aanbod wel tonen, maar maken zeker enkele foute inschatting. Denk je een greenwasher gevonden te hebben, meld het ons! We hebben voor wat houvast zelf een aantal richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn hier te vinden. Vind jij dat onze richtlijnen aangescherpt moeten worden? Laat ons het weten.

Zelf worden we in iedergeval enthousiast van een organisatie die in beweging is naar een meer duurzame aanpak en daarom beseffen we ons goed dat het nagenoeg onmogelijk is om '100% duurzaam' te organiseren. Dat het thema aandacht krijgt is al interessant genoeg. Andere organisaties binnen Rotterdamduurzaam kunnen helpen met verdere verduurzaming. Zoek je ondersteuning, laat het ons weten!

Wat is nu de meerwaarde van de website?

Rotterdamduurzaam promoot en verbindt duurzame initiatieven en wil bijdragen aan een nog interessanter Rotterdam. Met een team uit diverse organisaties bieden we aanvullende promotie voor duurzame organisaties en sponsoren. Organisaties kunnen zelf inloggen en hun profielen bijhouden met tekst, foto’s en videos. Initiatieven die samenwerken met Rotterdamduurzaam verhogen hun zichtbaarheid en vindbaarheid aanzienlijk onder de relevante doelgroepen. Het is een relatieve selectie die we met elkaar bepalen en jij kan meehelpen om kritisch te blijven. Samen brengen we het thema beter onder de aandacht van consumenten en inkopers.

Moet je niet aan een aantal voorwaarden voldoen? Biologisch is bijvoorbeeld oké, maar hoeveel biologisch?

Wij hebben als Rotterdamduurzaam een paar richtlijnen opgesteld voor initiatieven om op de website te komen, deze zijn hier te vinden. Ook vinden we het natuurlijk erg leuk om van deelnemers zelf te horen waarom jullie initiatief duurzaam is, zodat we jullie overal kunnen gaan promoten.

Er staat wel wat op de website maar dat kan iedereen schrijven natuurlijk. Wie controleert wat wel of niet waar is?

Een initiatief moet allereerst voldoen aan onze richtlijnen voordat ze toegang krijgen om op Rotterdamduurzaam te mogen posten. Vervolgens moeten zij kunnen aantonen dat ze actief bezig zijn met het verduurzamen van Rotterdam. We studeren nog hoe we bestaande normeringen of indelingen kunnen toepassen. Heb je interesse om mee te denken? Orienteer je dan op bijvoorbeeld op:

https://www.sdgnederland.nl/sdgs/ , https://nl.wikipedia.org/wiki/People_Planet_Profit , https://sustainabledevelopment.un.org/?menu=1300

Verdienen jullie hier wat aan?

Nog (lang) niet, maar vinden wel dat dit initiatief zelfstandig dient te kunnen draaien zodat er meer mensen er tijd in kunnen steken en dat het niet afhankelijk is van incidentele geldschieters op de lange termijn. We hopen werkbudget te krijgen van deelnemers, sponsors en tzt. ook subsidie. Het project heeft geen winstdoel, alle inkomsten gaan op aan het project. De dienst moet dan ook voldoende concrete waarde toevoegen aan de deelnemers die de kosten gaan dragen. Nu werkt er een mixed team van vrijwilligers, stagiares en betaalde krachten aan verdere uitbouw.

Beste leuk idee. Hoe kan ik meedoen?

Lijkt het je wat om mee te doen? Mail naar info@rotterdamduurzaam.nl of stuur ons een berichtje op social media.

Voldoe ik als initiatief aan de richtlijnen van Rotterdamduurzaam?

Omdat het lastig is om te beoordelen hoeveel duurzaam duurzaam is, hebben wij van Rotterdamduurzaam een ljst met richtlijnen uitgezet om een inschatting te maken.
Wanneer een initiatief aangeeft aandacht te hebben voor één of meer van de onderstaande punten zal deze aangesloten worden bij Rotterdamduurzaam:

  • Circulair
  • Recyclen
  • Biologische producten
  • Groene energie (onder voorbehoud)
  • Elektrisch rijden
  • Lokaal produceren (Regio rotterdam, levering in Nederland)
  • Productie waar rekening wordt gehouden met mens en milieu (bijvoorbeeld Fairtrade)
  • Bewoners/organisaties inspireren tot duurzaamheid
  • Overige, onder voorbehoud met uitleg

Disclaimer: wij zijn niet instaat om van elk initiatief te controleren of zij hier constant in voldoende mate aan houden. Voor ons is het belangrijk dat ze er mee bezig zijn.

Vermoed je een onterechte vermelding van een initiatief of ben je het niet met ons eens?
Neem dan contact met ons op via info@rotterdamduurzaam.nl. 

Vragen?

Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem dan via onze mail info@rotterdamduurzaam.nl. Dan gaan wij er zo snel mogelijk mee aan de slag.